július 16, 2023

Philipp bemutatja:

Furmint MÉTHODE TRADITIONELLE 2020 - EXTRA BRUT

A Csobánc hegység szívében, hullámzó szőlőültetvények és termékeny talajok között fekszik a Villa Tolnay, az érzékeket megigéző, kivételes borok készítéséről ismert pincészet otthona.

A Villa Tolnay tulajdonosainak és borászának azonban volt egy olyan elképzelése, amely túlmutatott a híres csendes borokon - olyan pezsgő megalkotására vágytak, amely valódi bizonyítéka az egyedülálló terroirnak és szakértelemnek.

Így kezdődött el az első pezsgőjük megalkotásának útja.

Más pincészetekkel ellentétben a Villa Tolnay elhatározta, hogy a Méthode Traditionelle-t teljes egészében a pincészetben készíti el, A-tól Z-ig.

A szüreteléstől, a szőlő préselésétől, az erjesztéstől, a tirage-tól, a palackos erjesztéstől, a degorzsálástól egészen a végső palackozásig minden lépést ők maguk irányítottak aprólékosan.
Ez volt az egyetlen módja annak, hogy a pezsgő a Villa Tolnay szinonimájának jellegzetes karakterével rendelkezzen.

Első pezsgőjükhöz a csapat a Csobánc-hegy egyetlen dűlőjéből származó furmint szőlőt választott. A vulkanikus talajon termesztett, az egykori Pannon-tengerből származó üledékhomok által gazdagított szőlő a figyelemre méltó terroir esszenciáját hordozta magában.

A csípős szeptemberi reggelen szüretelt furmintszőlőt gondosan kézzel szedték és szigorúan válogatták, hogy a lehető legjobb minőséget garantálják az alapborhoz, és a második erjesztés előtt alig 10% feletti alkoholpotenciált érjenek el.

A préselési folyamat nagyon kíméletes és óvatos volt, körülbelül 3-4 órán keresztül. A mustot ezután 12 órán át természetes módon ülepítették, majd az ülepítő tartályból kissé "tejesen" vették ki, hogy a must maximális gazdagságát biztosítsák.
Ezután a must spontán erjedésen ment keresztül egy használt 750 literes Stockinger tölgyfahordóban, ahol az újonnan született bor hat hónapig érlelődött, magába szívva a seprő és a fa finom és finom aromáit.

A következő év márciusában a bort kivonták a hordóból, és előkészítették a Tirage-ra, a hagyományos eljárásra, amelynek során az alapbort élesztővel és cukorral palackozzák, hogy a fontos palackos erjedés végbemenjen.
A palackokat koronás dugókkal zárták le, és a következő hat-kilenc hónap alatt a második erjedés varázslatos mágiája kibontakozott, amelynek eredményeképpen a pezsgő varázslatos, 5,5 baros palacknyomással készült.

A palackokat nagy gondossággal fejjel lefelé állították, fejüket rejtvénytartókban pihentetve, hogy méltóságteljesen érlelődjenek. 2023 elején elérkezett a Remuage ideje.
Számtalan órát töltöttek azzal, hogy a palackokat az óramutató járásával megegyező és ellentétes irányban forgatták, hogy a "halott" élesztők összegyűljenek az egyes palackok nyakában - ez a finom tánc biztosította a tisztaságot és a tisztaságot.

Március 23-án, a végzetes napon, pontosan 30 hónappal az aratás után elérkezett a Dégorgement pillanata.
A palackok fejét mínusz 27 Celsius-fokos hűtési hőmérsékletnek vetették alá, megfagyasztva az élesztő üledékét a degorzsálás előtt.

Ahogy a koronás dugók kiengedtek, az élesztőmaradványokkal szorosan összekötött jeges dugó kilökődött, és kristálytiszta, pezsgő folyadékot hagyott maga után minden egyes palackban.

De az utazás még nem ért véget.

Egy utolsó varázslatos kerekdedségre vágytak, ezért a borászok elvégezték az adagolást.
Az ugyanabból az évjáratból származó, ízletes furmint csendes borukban feloldott cukor adta meg a végső simítást, és kiegyensúlyozta ennek az Extra Brut pezsgőnek a szárazságát. A palackokat a tökéletes szintre töltötték, elzárták, és agraffal díszítették, lezárva a bennük rejlő rendkívüli szellemet.

Furmint 2020 | Villa Tolnay

További információkat a Furmint 2020-ról itt talál.

Ennek a pezsgőnek a termelése a 2020-as, 2021-es és 2022-es évjáratokban mindössze 1000 palackra korlátozódott.

Az első évjárat elsöprő sikere miatt azonban máris tervbe vették a termelés növelését a következő évjáratokra, és akár 2000 palackot is ígértek, ami a páratlan karakterű borok készítése iránti folyamatos elkötelezettségük bizonyítéka.

A pincészet a jövő felé tekintve a Villa Tolnay merész lépésre szánta el magát: a 2021-es évjárattól kezdve a pezsgő 50%-át rizlingből és furmintból készítik. Ez a magával ragadó cuvée a balatoni régió két értékes szőlőfajtáját fonja össze, felfedve az egyedülálló terroir igazi esszenciáját - a régió gazdagságának és komplexitásának bizonyítéka.

Az első pezsgőjük, a "Furmint Méthode Traditionell 2020" minden egyes kortyával megízlelhetjük a Csobánc hegység féktelen szellemét, és érezhetjük a szenvedélyt és az elkötelezettséget, amelyet a Villa Tolnay a bor megalkotásának minden egyes lépésébe beleölt.

Ez a bor a tökéletességre való töretlen törekvésük pezsgő tanúbizonysága, amely arra hivatott, hogy a Villa Tolnay terroir varázsát és varázsát felfedve lenyűgözze az ínyenceket és a borrajongókat egyaránt.